Спільне засідання УФІ та Співтовариства ІТ-директорів України


Спільне засідання УФІ та Співтовариства ІТ-директорів України 04.06.2015

Спільне засідання УФІ та Співтовариства ІТ-директорів України

4 червня 2015 року у рамках Національного фіналу Міжнародної студентської олімпіади «IT-Universe – 2014/15», який нещодавно проходив на базі Київського національного університету культури і мистецтв, відбувся черговий щорічний з’їзд Української Федерації Інформатики.

Українська Федерація Інформатики (УФІ) була створена в 1991 році з ініціативи академіка Національної академії наук професора В.С. Михалевича. Із часу свого заснування УФІ активно та планомірно здійснює діяльність з популяризації інформаційних технологій в Україні. Діяльність УФІ реалізується в організації різноманітних семінарів, виставок, участі у науково-практичних конференціях, представництва в системі державного управління.
представництва в системі державного управління.

UFI_1

Українська Федерація Інформатики має статус повноправного члена (Full Member) Міжнародної федерації з обробки інформації International Federation for Information Processing (IFIP). На Генеральній Асамблеї IFIP у вересні 2011 року в результаті таємного голосування Українську Федерацію Інформатики було прийнято до IFIP у якості повноправного члена (Full Member). Цього статусу УФІ набула з 1 січня 2012 року. Київський національний університет культури і мистецтв, як член УФІ, також автоматично ввійшов до складу Міжнародної організації з обробки інформації (IFIP), що дає можливість брати участь у заходах та в роботі через представників комітетів Української Федерації Інформатики в технічних комітетах IFIP, надавати конференціям та науковим виданням, які організуються членами УФІ, статусу таких, що підтримуються IFIP.

UFI_2

На з’їзд УФІ 4 червня 2015 року прибули делегати з університетів Києва, Харкова, Вінниці, Запоріжжя, Сум. Почесними гостями були присутні на з’їзді Генеральний секретар IFIP Едуард Дандлер (Австрія) та представник компанії ECDL Foundation Якуб Кристоф (Ірландія).

UFI_3

Відкрив роботу з’їзду віце-президент УФІ, академік НАН України О.В. Палагін. Він привітав учасників з’їзду, розповів про сучасний стан та найбільш важливі досягнення інформатики, про застосування інформаційних технологій в усіх галузях сучасної науки і практики. Олександр Палагін підкреслив важливість наукової кооперації, обміну науковою інформацією, співробітництва вчених різних країн, зокрема в межах IFIP, CEPIS та інших впливових міжнародних організацій.

UFI_4

Зі звітною доповіддю виступив представник УФІ в Генеральній асамблеї IFIP І.В. Гребеннік. Він зосередив увагу на подіях, які відбувались в УФІ протягом періоду, що минув з часу попереднього з’їзду, висвітлив основні проблеми, над якими довелося працювати в УФІ за цей час, підкреслив важливість зустрічі в рамках Генеральної асамблеї IFIP в Познані (вересень 2013 р.) та Відні (вересень 2014 р.).

UFI_5

Далі відбулося обговорення, під час якого виступили: заступник голови комітету з IT-освіти УФІ – доц. Т.В. Ковалюк (НТУ «КПІ»), голова комітету УФІ з телекомунікацій проф. Д.М. Піза (Запорізький національний університет), Едуард Дандлер (IFIP), проф. М.І. Сліпченко (Харківський національний університет радіоелектроніки), голова робочої групи УФІ «Інформаційні технології в освітньо-культурному середовищі» доц. О.А. Чайковська (КНУКіМ). У своїх промовах вони підкреслили важливу роль УФІ в українському інформаційному суспільстві та необхідність її подальшого підвищення, висвітлили актуальні проблеми освіти, наукових досліджень в галузі інформаційних технологій, міжнародного співробітництва, організації наукових заходів за підтримки IFIP.

UFI_6

З’їзд УФІ продовжився зустріччю із бізнес-представниками провідних ІТ-компаній. Були презентовані програми співробітництва компаній і підприємств з ВНЗ. Володимир Бузмаков, голова Співтовариства ІТ-директорів України, Віктор Соколовський, виконавчий директор «Brain Academy», Сергій Бутенко, генеральний директор компанії «Procom» у своїх виступах порушили питання співпраці ІТ бізнесу та ІТ освіти, а саме:

  • Як покращити якість підготовки випусників в галузі ІТ?
  • Як налагодити зв’язки між бізнесом та вищою освітою в галузі ІТ?
  • Який баланс має бути між фундаментальними та прикладними навичками?
  • Що являє собою модель кооперації ІТ бізнесу та ІТ освіти?

В підсумку роботи з’їзду було намічено задачі Української Федерації Інформатики на наступний рік та шляхи співпраці між бізнесом та вищою освітою в Україні.


Повернення до списку