Автоматизована система моніторингу ґрунту

Автоматизована система моніторингу ґрунту 10.05.2015

Автоматизована система моніторингу ґрунту

Ґрунтовий моніторинг - це система спостережень, діагностики, кількісної оцінки, прогнозу та контролю за використанням ґрунтів і земель з метою організації управління їх продуктивністю. Він є складовою частиною екологічного моніторингу і входить до системи моніторингу суміжних середовищ і біосфери в цілому.
Основною ідеєю була розробка пристрою для моніторингу з дешевих засобів. Збірка пристрою на платформі Arduino дає змогу експериментувати та, за необхідності, перезібрати, додати нові складові до пристрою. До прошивки варто додати лише бібліотеку для підтримки нового датчика та прописати декілька рядків коду.
За допомогою розробленого пристрою можна якісно і правильно зняти такі показники: вологість, температура ґрунту; температура, вологість повітря; атмосферний тиск, вологість ґрунту та кількість падаючого на пристрій сонячного світла. Сам він виконаний з датчиків на платі Arduino, котрі передають дані на невеличкий екран. Ці дані також можна передавати дистанційно. Кабельне з’єднання між пристроєм та сервером має бути добре захищене від зовнішніх подразників та колізії. За допомогою принципу дельта-модуляції зменшено розмір пакету даних, що передаються від пристрою до ПК. Також підвищено захист від втрат даних та знижено ймовірність помилкових статистичних даних при накопиченні помилки. Виконана реалізація показала повну роботоспроможність запропонованого способу. При затіненні об'єктами датчика освітленості, можна отримати неточні дані щодо кількості падаючого світла на ґрунт. Тому пристрій варто встановлювати на місці, яке постійно освітлюється сонцем. Результати роботи представлені на науково-практичній конференції II туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з технічних наук з напряму «Телекомунікації» в місті Одеса, 25-27 березня 2015 року; також представлено 5 публікацій у тезах конференцій.

Год работы:  2014
Конкурсант:  Пасюк Богдан Борисович
Страна:  Украина
Область:  Николаевская область
Название УЗ (рус):  Национальный университет кораблестроения имени Адмирала Макарова
Участник нац.финала:  Да
Участник международного финала:  Нет

Повернення до списку