Вінницький національний технічний університет

ВУЗы-участники IT-Universe: ВСЕ УЧАСТНИКИ ! 2013/14 ! 2014/15 ! 2016
Вінницький національний технічний університет Вид НЗ: Університет
Сайт НЗ: https://vntu.edu.ua/
Перейти до: Група НЗ в Соцмережі
Уч.2013/14: Да


Вінницький національний технічний університет (ВНТУ) створено згідно з Постановою Кабінету Міністрів України № 244 від 20.04.94 року на базі Вінницького політехнічного інституту, заснованого на державній формі власності і підпорядкованого Міністерству освіти і науки, молоді та спорту України. Указом Президента України № 868/2003 від 21 серпня 2003 року Університету надано статус національного.

Юридична адреса Університету: 21021, Вінницька обл., м. Вінниця, вул. Хмельницьке шосе, 95.

Тел.: (043-2) 56-08-48. Факс: (043-2) 46-57-72. Ел. пошта: vntu@vntu.edu.ua

За результатами акредитації, згідно з рішенням Міжгалузевої акредитаційної комісії від 17 лютого 1994 року, протокол № 9, яке підтверджене рішенням ДАК від 24 лютого 2004 року протокол №49, Вінницький національний технічний університет віднесений до закладів вищої освіти четвертого рівня акредитації і має право готувати фахівців за освітньо-професійними та освітньо-науковими програмами підготовки бакалавра, магістра, доктора філософії та доктора наукз спеціальностей в обсягах отриманої ліцензії.

До складу ВНТУ входять 7 навчально-наукових факультетів:

Факультет інтелектуальних інформаційних технологій та автоматизації

122 Комп'ютерні науки
124 Системний аналіз
126 Інформаційні системи та технології
151 Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології
Факультет електроенергетики та електромеханіки

141 Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка
Факультет інформаційних технологій та комп'ютерної інженерії

121 Інженерія програмного забезпечення
123 Комп’ютерна інженерія
125 Кібербезпека
Факультет менеджменту та інформаційної безпеки

051 Економіка
073 Менеджмент
075 Маркетинг
076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність
125 Кібербезпека
Факультет інформаційних електронних систем

152 Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка
153 Мікpо- тa наносиcтемна теxніка
163 Біомeдична інженeрія
171 Елeктроніка
172 Телeкомунікації тa радіотеxніка
Факультет машинобудування та транспорту

131 Прикладна механіка
132 Матеріалознавство
133 Галузеве машинобудування
274 Автомобільний транспорт
275 Транспортні технології (на автомобільному транспорті)
Факультет будівництва, цивільної та екологічної інженерії

144 Теплоенергетика
192 Будівництво та цивільна інженерія
101 Екологія
183 Технології захисту навколишнього середовища
Науково-педагогічну дiяльнiсть в унiверситетi здійснюють 37 кафедр, серед них і кафедра військової підготовки, 28 iз яких є випусковими кафедрами і мають фiлiї на пiдприємствах м. Вiнницi та областi. Підготовку студентів, аспірантів і докторантів проводить колектив висококваліфікованих науково-педагогічних і педагогічних працівників: 72 штатних професори і 77 докторів наук, 200 доцентів і 284 кандидати наук, серед яких 4 лауреати Державних премій України (СРСР), 9 – Заслужених працівників освіти України, 10 – Заслужених діячів науки і техніки, 1 – Заслужений природоохоронець України, 1 – Заслужений економіст України, 1 – Заслужений тренер України. Кадрове забезпечення ВНТУ відповідає критеріям організації освітнього процесу. Частка штатних науково-педагогічних і педагогічних працівників з науковим ступенем становить 84,9 % (361 особа). Частка штатних науково-педагогічних і педагогічних працівників з вченим званням становить 64% (272 особи).

Університет готує бакалаврів та магістрів за денною та заочною формами навчання на 7 факультетах та в 1 інституті за 26 бакалаврськими і 22 магістерськими спеціальностями, 21 спецільністю підготовки докторів філософії. На сьогоднішній день в університеті навчається близько 4900 студентів очної та заочної форм
навчання.

Унiверситет має ефективну систему пiдготовки наукових кадрiв вищої квалiфiкацiї. Пiдготовку науково-педагогiчних кадрів здiйснюють в аспiрантурi з 21 спецiальності i докторантурi з 11 спецiальностей, функцiонують 6 спецiалiзованих вчених рад по захисту докторських та кандидатських дисертацiй.

Вiнницький нацiональний технiчний унiверситет уклав двостороннi угоди про наукове та науково-технiчне спiвробiтництво з технiчними унiверситетами мiст Яси, Сучава, Бакеу (Румунiя), Датським технiчним унiверситетом, Лундським технологiчним iнститутом (Швецiя), Шаньдунским унiверситетом (iнститут вiрусологiї) м. Цзинань (КНР), Унiверситетом м. Євле (Швецiя), Люблiнським технiчним унiверситетом (Польща), унiверситетом м. Дананга (В'єтнам), Грузинським технiчним унiверситетом (м. Тбiлiсi), Бакинським державним унiверситетом (Азербайджан) та iншими. Крім цього, у ВНТУ організовано тісну співпрацю з навчальними закладами та організаціями Великобританії, Італії, США, Німеччини, Польщі, Нідерландів, Франції, Китаю. ВНТУ має 53 угоди про співробітництво із закордонними організаціями. Останнім часом укладено 8 угод, зокрема: Міжнародним фондом соціальної адаптації (Норвегія), Вищою школою м. Єленя Гура(Польща), Алматинським університетом енергетики та зв'язку (Казахстан), Нурландським університетом (Норвегія).

У Вінницькому національному технічному університеті створено розвинуту сучасну матеріально-технічну базу, яка  повною мірою забезпечує потреби навчально-виховного процесу та науково-дослідної роботи і є достатньою для подальшого розвитку університету в напрямку інтеграції в європейський та світовий освітній простір.

Територія Вінницького національного технічного університету складає 22,5833 гектара в одному з кращих районів міста. Крім того, в постійному користуванні університету в Немирівському районі (100 км відм.Вінниці) знаходиться ділянка землі площею 8,8086 гектарів, на якій розміщений комплекс будівель і споруд спортивно-оздоровчого табору «Супутник».

Університетський комплекс сьогодні являє собою практично завершене функціонально  і  архітектурно  університетське містечко, яке містить у собі навчально-лабораторні корпуси, гуртожитки з блоком побутового обслуговування (студмістечко), спортивний комплекс, господарські та інші споруди, які розміщені компактними групами цільового призначення відповідно до генерального плану будівництва університету.

Університет має 8 навчально-лабораторних корпусів загальною площею 121917 м2, з яких площа навчально-лабораторних приміщень – 72119,7 м2 і складає 5,7 м2 в розрахунку на одного студента. Корпуси розміщені двома комплексними групами поряд з 6 гуртожитками, що зменшує недоцільні переходи студентів під час занять. Загальна площа студентських гуртожитків складає 41129,0 м2, місткість за нормативами 2500 місць. Забезпеченість студентів гуртожитками досягає 100% завдяки наявності 6 гуртожитків.

У центрі університетського містечка розміщено сучасну їдальню на 530 місць, яка являє собою двоповерхову споруду із завершеним технологічним циклом  зберігання і перероблення харчової сировини, що забезпечує повноцінне харчування студентів і працівників університету.

В університеті приділяється увага комп’ютерному забезпеченню навчального процесу, а саме: збільшенню щороку сучасної комп’ютерної техніки, впровадженню комп’ютерних мереж та новітніх інформаційних технологій, придбанню ліцензійних програмних продуктів.

Серед пріоритетів розвитку університету - створення сучасного інформаційного забезпечення навчального процесу шляхом розвитку ресурсів та нових технологій обслуговування в бібліотеці та активного запровадження інноваційних інформаційних технологій і ресурсів, телекомунікаційних технологій та технологій дистанційного навчання.

ВНТУ готує фахівців з вищою освітою І, ІІ, ІІІ рівнів для 69 країн Африки, Азії, Південної та Центральної Америки.

Очолює університет з лютого 2021 р. д.т.н., професор, Заслужений діяч науки і техніки України Віктор Вікторович Біліченко.

Назад в разділ